poprzedni projekt powrót do kategorii

informacje o projekcie

strona główna

 / projekty

 / biura

 / Eco-biurowca klasy A

  • Nazwa projektu: Eco-biurowca klasy A pod Krakowem
  • Lokalizacja: Zabierzów pod Krakowem
  • Projekt: 2012
  • Powierzchnia: 2120 m2
  • Topologia prac: Architektura
  • Etapy: Koncepcja
  • Inwestor: Grupa Kapitałowa Integer.pl S.A.
  • Opis projektu:
    Zaproponowana koncepcja to architektura nowoczesna, dynamiczna, architektura w otoczeniu zieleni.
    Celem było uzyskanie maksymalnej powierzchni użytkowej przestrzeni biurowej i maksymalnie elastycznego w aranżacji wnętrza typu „open space” przy zachowaniu standardów biurowca klasy A.
    Stosuje się wysokiej klasy eleganckie materiały elewacyjne tj.: szkło, stal oraz mosiężno-aluminiowe panele w kolorze złota z refleksyjną poświatą nawiązująca do odcieni loga Inwestora podkreślające reprezentacyjność, korporacyjny charakter i prestiż firmy. To budynek o wysokim standardziewyposażenia,jakości przestrzeni biuroweji dostępie.
    W poszukiwaniu nowej jakości proponuje się śmiałe rozwiązania przestrzenne takie jak: stworzenie przestrzeni typu atrium poprzez tarasowy układ wewnętrzny, reprezentacyjny hol wejściowy.
    Parking przed budynkiem przy maksymalnym wykorzystaniu powierzchni działek oraz jednopoziomowy parking podziemny zapewnia łącznie 110 miejsc postojowych.
    Koncepcja ukierunkowuje budynek w stronę bycia przyjaznym środowisku, ekologicznym , otoczonym zielenią a tym samym częściowo samowystarczalnym energetycznie.
    Biurowiec ma dach stromy jak wynika z MPZP jednak jest jego nowoczesną interpretacją z zaprojektowaną zielenią. Wykorzystanie tego kształtu jako zalety w zakresie zmaksymalizowania powierzchni użytkowej i stworzenia reprezentacyjnej elewacji frontowej. Fasada szklana, która stanowi dach i elewację jednocześnie generuje zyski ciepła- jest to strona północna od ulicy, jednocześnie frontowa budynku wyposażona w rolety wewnętrzne o automatycznym sterowaniu, daje bardzo dobre doświetlenie przestrzeni biurowych. Tylna elewacja zorientowana na południe stwarza możliwości pod kątem zmniejszenia kosztów użytkowania budynku poprzez umiejscowienie tam kolektorów słonecznych.