poprzedni projekt następny projekt

informacje o projekcie

strona główna

 / projekty

 / biura

 / Główna siedziba Schindler Polska

  • Nazwa projektu: Koncepcja architektoniczno-budowlana budowy i modernizacji kompleksu budynków Schindler Polska sp. z o.o. w Warszawie
  • Lokalizacja: ul. Postępu 12a, Warszawa, Polska
  • Projekt: 2011
  • Szacunkowy koszt inwestycji: 10 mln PLN
  • Powierzchnia: 6 000 m2
  • Topologia prac: wielobranżowa
  • Etapy: Koncepcja
  • Klient: Schindler Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie
  • Opis projektu:
    Koncepcja powstała w ramach konkursu organizowanego przez SARP w Warszawie na przebudowę warszawskiej siedziby Schindler Polska sp. z o.o.jednego ze światowych liderów w produkcji wind. Teren opracowania to działka na rogu ulic Postępu i Cybernetyki, na której mieści się obecnie pięć budynków. Zakłada sięwyburzenie istniejących budynków z wyjątkiem budynku biurowego, który ulegnie przebudowie i modernizacji. Zaprojektowany obiekt uwzględnia możliwość przyszłej rozbudowy, spełnienie norm szwajcarskiego standardu „Minergie – P”, optymalizację i uatrakcyjnienie mieszczącej się w stolicy siedziby firmy z wieloletnią tradycją i światowym prestiżem.
    Design nowoprojektowanego inteligentnego obiektu o funkcji biurowo-magazynowej bazuje na wyrafinowanych a zarazem prostych geometrycznych kształtachodpowiadających zasadom brandingu firmy Schindler. Jasny przekaz informacyjny bryły , czystość formy , materiałów i kolorystyki jawi się jako korporacyjna wizytówka, a wertykalne podziały uzyskane poprzez ruchome żaluzje w dzień a ruchome światła w nocy symbolizują produkt sprzedawany przez firmę Schindler.Całość tworzy reprezentacyjną architekturęwarszawskiej siedziby firmy, jej nowy wizerunek.
    Zwarta prostokątna bryła otula i zamyka istniejący budynek w nowąeko-skorupę tworzy idealne warunki energooszczędnego nowoczesnego budynku.
    W celu zaizolowania całości budynku i doprowadzenia go do standardów „Minergie – P” proponuje się podwójną fasadę sterującąwewnętrznym przepływem powietrza, ruchome rolety przeciwsłoneczne kontrolowane systemem BMS pozwalające na regulację temperatury i najefektywniejsze wykorzystanie naturalnej energii w budynku, potrójne szklenie, kolektory słoneczne na dachu pobierające energie słoneczną, kształt budynku i lokalizacja szklenia względem stron świata(elewacje zabudowane spełniają funkcje bufora) sprawiają, że budynek jest energooszczędny i przyjazny dla środowiska. W magazynach znajduje się punkt ładowania baterii ze źródła odnawialnego (baterie słoneczne) dla samochodów elektrycznych - przewidziane dla serwisu.
    Oszczędność w eksploatacji budynku jest znaczna, sięgająca nawet do 60% w stosunku do obecnego zużycia.Osiągnięto współczynniki jak dla budynku pasywnego mieszczące się w przedziale 0,1-0,15 W/m²K.