powrót do kategorii następny projekt

informacje o projekcie

strona główna

 / projekty

 / biura

 / PKP Energetyka - Główna siedziba zakładu południowego

  • Nazwa projektu: Projekt wnętrz budynku biurowego głównej siedziby Zakładu Południowego PKP Energetyka S.A. w Krakowie
  • Lokalizacja: ul.Kamienna 14, Kraków, Polska
  • Projekt: 2011-2012
  • Planowane zakończenie budowy: 2015 r.
  • Powierzchnia: 3 000 m2
  • Topologia prac: Architektura, Koordynacja branżowa
  • Etapy: Koncepcja, Projekt Wykonawczy Wnętrz, Mebli, Nadzory
  • Klient: PKP Energetyka S.A.
  • Opis projektu:
    Przedmiotem inwestycji był projekt wnętrz dlanowej siedziby Zakładu Południowego PKP Energetyka S.A. w Krakowie. IV-kondygnacyjny budynek biurowy klasy B+ posiada na parterze salę konferencyjną wraz z przyległymi pomieszczeniami i punktem obsługi klienta a na kolejnych kondygnacjach powtarzalnych zlokalizowane są, pomieszczenia biurowe dla pracowników i Zarządu firmy.
    Marka PKP kojarzy się z ruchem , jako firma transportująca dziennie tysiące ludzi w całym kraju, a PKP Energetyka zapewnia energiępociągom po płynących liniowo kablach i taki efekt osiągnięty został poprzez żaluzje w dzień a w nocy poprzez użycie świateł, aby podkreślić wizerunek siedziby.
    Te założenia zewnętrza budynku są kontynuowane we wnętrzu poprzezzastosowane podziały elementóważurowegolistwowego sufitu podwieszanegowe foyer. Sufit podwieszony „wychodzi” na zewnątrz budynku (podcienie), tworząc harmonijne przejście pomiędzy jego zewnętrzem i wnętrzem oraz sprawiając wrażenie jakby pionowe panele elewacyjne „zawijały” się do wnętrza budynku, tworząc jedną całość. Pomiędzy drewnianymi elementami sufitu znajdują się podłużne oprawy świetlne w układzie nieregularnym tworzące dynamiczną kompozycję inspirowaną ruchem przejeżdżających nieopodal pociągów.
    W zakresie kolorystyki oprócz stonowanych szarości przeplatają się kolory indentyfikacyjne firmy jako akcenty.Ściana foyer wykończona panelami z blachy miedzianej, którakojarzy się bezpośrednio z materiałem transportującym energię, jest także w kolorze nawiązującym do barw loga inwestora.
    Drugi kolor z loga inwestora to kolor żółty - akcentem kolorystycznym są ściany klatki schodowejwidocznej z zewnątrz przez przeszklone drzwi.
    Meblami projektowanymi na zamówienie były lady recepcyjne. Lada w recepcji na ostatnim piętrze została zaprojektowana na wzór logo Inwestora.