poprzedni projekt powrót do kategorii

informacje o projekcie

strona główna

 / projekty

 / urbanistyka

 / Kampus Politechniki Świetokrzyskiej w Kielcach

  • Nazwa projektu: Koncepcja urbanistyczno architektoniczna rozbudowy kampusu Politechniki Świętokrzyskiej w Kielcach
  • Lokalizacja: Kampus Politechniki Świętokrzyskiej, Al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 7, Kielce, Polska
  • Projekt: 2011 r.
  • Szacunkowy koszt inwestycji: 45 mln PLN
  • Powierzchnia: 218 ha
  • Topologia prac: urbanistyka i architektura
  • Etapy: Program Funkcjonalno-Użytkowy, Koncepcja
  • Inwestor: Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Opis projektu:
    Konkurs na opracowanie koncepcji urbanistyczno - architektonicznej rozbudowy Kampusu Politechniki Świętokrzyskiej w Kielcach polegał na: budowie nowego obiektu dla nowych funkcji programowych uczelni oraz urządzeń terenowych sportowych, w tym stadionu lekkoatletycznego oraz utworzeniu nowych stanowisk postojowych na terenie objętym opracowaniem.
    Całość zamierzenia urbanistycznego o wielkości 218 ha dzieli się na cztery strefy funkcjonalne:
    1. „strefa funkcji parkingowej” na 355 miejsc (8600 m2),
    2. „strefa obszar budynków dydaktycznych”to istniejące i nowy budynek połączony funkcjonalnie za pomocą łącznika z budynkiem Biblioteki Głównej i Rektoratu. Nowo projektowany budynek to Centrum Konferencji, Innowacji, Przedsiębiorczości i Usług Administracyjnych mieszczący 4 segmenty funkcjonalnotematyczne (A-D) (14 500 m2),
    3. „ strefa studencka” - strefę mieszkalno-rekreacyjną dla studentów tworzą istniejące domy studenta, których elewacje remontuje się i część parkowo –rekreacyjna, nowoprojektowana zielona przestrzeń służąca do organizowaniaimprez plenerowych,
    4. „ strefa sportowa – imprezowa” - projektowane terenowe urządzenia sportowe oprócz mniejszych boisk to stadion piłkarsko-lekkoatletyczny z widownią(13 500 m2) oraz budynek socjalno-sanitarny przy stadionie(1500 m2).
    Proponowana koncepcja nowopowstałych budynków i ingerencji urbanistycznej ma na celu ustanowienie czytelności założenia koncepcyjno-przestrzennego, stworzenie identyfikacji uczelni poprzez wizualny znak płyty głównej komputera, która symbolizuje gwarancję szybszego i lepszego połączenia komunikacyjnego i przepływu informacji pomiędzy poszczególnymi budynkami i wydziałami, aby zwiększyć ich wydajność w działaniu. Taki obraz może być użyty nie tylko jako reorganizacja funkcjonalna kampusu, ale także jako nowy wizerunek Politechniki Świętokrzyskiej w Kielcach.